PAUL BOCUSE ONION SOUP GRATIN


https://www.momentsparfaits.com/blog/2018/1/23/cooking-with-bocuse

Onion soup: a staple of French cuisine

My first cookbook!



Soupe a L' oignon gratinee de Paul Bocuse

 this is the best version

 KITCHEN OF GONES

print Soup au gratin by Paul Bocuse (1980)

PAUL BOCUSE SOUP GRATIN

Ingredients for 4 persons

350g yellow onions
75g butter
30g flour
Salt and pepper from the mill
1.5 L of water or broth
300 g Gruyere cheese
stale bread
1/2 glass of cognac
1 egg yolk (optional)
1 glass of port (optional)

Recipe:

Peel the onions and chop them finely.
Melt 60 g of butter in a cast iron casserole dish
and sauté the onion rings.
Let brown well, stirring frequently.
When the onions have taken on a nice color, sprinkle them with flour.
Leave to cook for another minute, moisten with water or broth.
Salt and pepper to taste (if it is a broth
be careful with salt).
Leave to simmer for 30 minutes.
To book:

While the onion broth cooks, cut the bread into thin slices
and lightly toast them.
Grate half the cheese and cut the other half into thin strips.
In the bottom of an ovenproof tureen,
put the 15 grams of butter
leftovers and a little grated cheese.
Cover with slices of toasted bread, themselves covered with slices of Gruyère.
Repeat the operation, alternating slices of bread
covered with shredded and grated cheese.
Then moisten to the height with the onion broth and brown
in the oven until the liquid is completely absorbed.
Add the rest of the broth and 1/2 glass of cognac.
Return to oven for 10 minutes.

When serving straight from the soup tureen, you can incorporate into the gratin
the glass of port in which the egg yolk has been beaten.

Source: Paul Bocuse's website

Enjoy your food

 

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CUISINE DES GONES

imprimer Soupe gratinée de Paul Bocuse (1980)

SOUPE GRATINÉE DE PAUL BOCUSE

Ingrédients: Pour 4 personnes

350 g d'oignons jaunes
75 g de beurre
30 g de farine
sel et poivre du moulin
1,5 L d'eau ou de bouillon
300 g de fromage de gruyère
pain rassis
1/2 verre de cognac
1 jaune d'oeuf (facultatif)
1 verre de porto (facultatif)

Recette:

Éplucher les oignons et les émincer finement.
Faire fondre 60 g de beurre dans une cocotte en fonte
et y faire revenir les rondelles d'oignons.
Laisser bien dorer en remuant fréquemment.
Quand les oignons ont pris belle couleur, les saupoudrer de farine.
Laisser cuire encore une minute, mouiller avec l'eau ou le bouillon.
Saler et poivrer selon goût (s'il s'agit d'un bouillon
il conviendra de faire bien attention au sel).
Laisser cuire 30 minutes à petits bouillons.

Réserver:

Durant la cuisson du bouillon d'oignons, couper le pain en tranches minces
et les faire légèrement griller.
Râper la moitié du fromage et couper l'autre moitié en fines lamelles.
Dans le fond d'une soupière allant au four,
mettre les 15 grammes de beurre
qui restent et un peu de gruyère râpé.
Recouvrir de tranches de pain grillé, elles-mêmes recouvertes de lamelles de gruyère.
Recommencer ainsi l'opération en faisant alterner tranches de pain
couvertes de fromage émincé et râpé.
Mouiller alors à hauteur avec le bouillon d'oignons et faire gratiner
au four jusqu'à absorption complète du liquide.
Rajouter le reste du bouillon et 1/2 verre de cognac.
Remettre au four pendant 10 minutes.

Au moment de servir à même la soupière on peut incorporer à la gratinée
le verre de porto dans lequel on aura battu le jaune d'oeuf.

Source : Le site de Paul Bocuse

Bon Appétit

 

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